Dovleac plăcintar

tudor dovleac placintar

Beneficiile dovleacului pentru sănătate

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferind astfel sațietate fără costul kilogramelor în plus.

O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare, un studiu realizat în 2009 arătând faptul că persoanele care au consumat o porție mică de dovleac înainte de prânz, nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.

Dovleacul ajută la menținerea unui nivel de energie adecvat datorită fibrelor ce se regăsesc în componența sa. Totodată conținutul de fibre asociat cu numărul scăzut de calorii oferă un plus de ajutor în controlul asupra greutății.

Introdus în alimentație, dovleacul va oferi posibilitatea de a menține energia în corp datorită potasiului aflat în componența sa.

Lipsa colesterolului și a grăsimilor saturate fac din această legumă partenerul ideal în lupta contra problemelor legate de circulația sângelui sau a problemelor survenite din cauza valorilor ridicate ale colesterolului.

Procentele de vitamine B, și anume B2, B3, B5 și B6, nu sunt de neglijat, acestea fiind esențiale unui sistem nervos sănătos.

Dovleacul este bogat în carotenoide, compușii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului.

Vitamina A conținută de dovleac ajută la îmbunătăţirea vederii, în special în cazul persoanelor care au probleme cu vederea în întuneric sau lumină slabă.

Semințele de dovleac sunt extrem de bogate în produșii chimici pe bază de plante numiți fitosteroli, recunoscuți ca fiind benefici în reducerea colesterolului rău, numit şi LDL.

Semințele sunt bogate în fibre și în acizi grași precum Omega 3. Ele dețin proteine, vitamina B3, dar și de fier, seleniu și zinc. Lipsa zaharurilor și a colesterolului reprezintă elemente esențiale ce favorizează consumul acestora.

Cu un procent important din doza zilnică recomandată de calciu, semințele de dovleac favorizează și menținerea sănătoasă a oaselor.

Antioxidanții din dovleac ajută la menţinerea frumuseții pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Pe lângă energia pe care o oferă, potasiul din dovleac ajută la restabilirea organismului după efort fizic, păstrând mușchii funcționali la nivel maxim chiar şi după finalizarea antrenamentului şi ne poate scuti de febra musculară.

Cultura dovleacului

Dovleacul plăcintar este răspândit pe scară largă și se plantează în soluri foarte bogate în nutrienți. Făcând parte din clasa Cucurbita, acesta necesită un sistem de irigare prin picurare.

Temperaturile optime sunt de 20-30 de grade Celsius, putând rezista până la cel puțin 9 grade și cel mai mult 38 de grade.

Recoltarea se realizează atunci când fructul leguminoasei ajunge la maturitate, începând cu luna septembrie. Recoltarea în masă se realizează însă abia după căderea primei brume.

Depozitarea dovleacului plăcintar în condiții corecte poate să ne ofere, pe toată durata iernii, bucuria gustului său.

Și această legumă poate întâmpina dificultăți în timpul creșterii. Printre cele mai comune boli se numără mana și făinarea cucurbitaceelor. În același timp, culturile de dovleac trebuie ferite de dăunătorii comuni.