Dovlecei

Beneficiile dovlecelului pentru sănătate
Dovlecelul conține mai multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici, precum fier, calciu, zinc și alte câteva vitamine B. Conținutul său bogat de vitamina A ajută vederea și sprijină sistemul imunitar.
De asemenea, în dovlecel găsești cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidrați, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menții sănătatea fizică şi mintală.
Dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folați, vitaminele A, C, B1, B6, B12.
Carotenoizii – cum ar fi luteina, zeaxantina și beta-carotenul se găsesc în cantități mari în dovlecei. Acestea pot susține sănătatea ochilor, pielii și inimii.
Poți consuma dovlecelul atât gătit, cât şi crud, motiv pentru care este considerat foarte versatil, cu puţine calorii şi delicios.
Consumat crud, dovlecelul oferă un profil nutritiv similar ca dovlecelul gătit, însă cu mai puțină vitamina A și mai multă vitamina C, un nutrient al cărui aport tinde să se reducă în urma gătirii.
Dovlecelul este, de asemenea, bogat în antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși benefici ai plantelor care ajută la protejarea organismului de deteriorarea radicalilor liberi.
Potrivit cercetărilor, cei mai mulți antioxidanți se găsesc în coaja plantei. Dovleceii galbeni și cei verde închis (zucchini) pot conține niveluri ușor mai mari de antioxidanți decât cei de culoare verde deschis.
Conținutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, promovează o scădere în greutate sănătoasă, fără ca senzaţia de foame să îşi facă simțită prezenţa prea curând.
O porție de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.
Câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecțiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată.
Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folații şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamațiile din corp.
Conținutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (arterioscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.
Cultura dovlecelului
Face parte din categoria denumită științific Cucurbita pepo, ce se deosebește de dovleacul de toamnă denumit științific Cucurbita maxima. Această legumă este originară din America și a devenit populară și larg răspândită pe teritoriul țării noastre începând cu sec. XVIII.
Dovlecelul preferă solul reavăn, fertil. Temperaturile optime preferate de acest tip de legume se încadrează între 18-30 de grade Celsius, cu prag minim până la 6 grade si prag maxim de 35 de grade. Orice abatere de la aceste temperaturi duc la stagnarea în creștere și stoparea fructificării. Totodată, așezarea în pământ a semințelor de dovlecel în zone de penumbră sau umbră vor avea aceleași efecte precum temperaturile prea joase ori prea ridicate.
Semănarea timpurie a semințelor de dovlecel se face la câteva săptămâni după ultimul îngheț, preferabil la sfârșit de aprilie. Pentru dovlecelul de toamnă, iunie este luna favorabilă.
Plantarea acestei legume se poate realiza prin semințe ori prin răsaduri, fiecare având tehnica sa specifică de plantare. Pentru culturile prin rotație se recomandă a se planta dovlecelul după următoarele culturi: varză, cartof, roșii sau rădăcinoase. Nu se recomandă cultivarea dovlecelului în apropierea castraveților, pepenilor verzi ori a dovleacului.
Recoltarea dovlecelului are loc la 60-70 de zile de la răsărire. Dacă vorbim despre dovleceii de toamnă, aceștia trebuie recoltați până la apariția primei brume. În condiții normale, aceștia se păstrează 2-3 zile, iar în condiții optime de depozitare până la zece zile.
Cele mai întâlnite boli în rândul dovleceilor sunt: mozaicul de castraveți, făinarea și putregaiul alb.