Lucernă

lucerna-balot

Beneficiile lucernei furajere

Lucerna este o plantă furajeră perenă care se recoltează ca fânețe pentru a hrăni direct animalele, în special bovinele. Aceasta poate fi deshidratată și oferită ca furaj animalelor, pe timp de iarnă. Baloţii de lucernă uscată pot fi utilizaţi chiar şi la doi ani după recoltare.

Lucerna este una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, datorită conținutului ridicat de elemente nutritive. Crește foarte bine în solurile cu pH minim 6.5, în special în cele bogate în calciu, permeabile și bine aerate.

Lucerna are o rezistență mare la secetă, dar și la temperaturi scăzute. Aceasta este bogată în potasiu, calciu, fosfor și magneziu, asigurând hrana ideală pentru vacile de lapte. De asemenea, fixează azotul în sol cu ajutorul rădăcinilor sale fibroase.

Un alt avantaj al lucernei este că asigură habitatul perfect pentru insecte, și, implicit pentru producerea de nectar și polen. Datorită rezistenței sale la secetă și la temperaturi scăzute și a capacității de regenerare după cosire, lucerna oferă producții însemnate și este importantă și ca masă verde, dar și sub formă de fân uscat.

Cultura lucernei furajere

Medicago sativa este denumirea științifică dată lucernei. La nivel internațional este recunoscută cel mai adesea sub numele de alfalfa. Este considerată cea mai prețioasă și mai nobilă dintre plantele de nutreț, ea făcând parte din familia leguminoaselor.

Proveniența lucernei este din zona Asiatică, mai precis Iranul de azi, dezvoltându-se apoi în Grecia și răspândindu-se ulterior în toată lumea. Cultivarea ei este pur pentru valorificare ca plantă furajeră perenă. Înflorește din luna mai până în octombrie, cu o durată de viață de până la zece ani, însă în producția agricolă planta se valorifică, în medie, 3-4 ani.

Nu doar proprietățile bogat nutritive o fac o plantă valoroasă, ci și capacitatea ei de regenerare, rezistența la secete și la temperaturi scăzute. Lucerna este însă o plantă iubitoare de apă, aceasta necesitând irigări abundente.

Cultivarea lucernei are loc fie primăvara, fie toamna devreme, optimă fiind toamna timpurie. Avantajul acestei plante este cel de apariție după 9-10 zile de la cultivare. Deși rezistentă la secetă, în astfel de condiții se recomandă a se iriga bine, pentru o cantitate considerabilă de lucernă. Totodată, trebuie acordată o deosebită atenție solului, astfel ca acesta să fie cât mai favorabil semănării cu lucernă. De aceea se recomandă modalitatea naturală de pregătire a solului: rotația culturilor.

Deși sensibilă la buruieni, în primul an de producție nu acestea constituie principala problemă a lucernei, ci bolile și dăunătorii. Printre cei mai cunoscuți dăunători întâlnim: gărgărițele frunzelor și rădăcinii, buburuza și gândacul roșu al lucernei. Bolile cele mai comune sunt: făinarea și pătarea brună, mozaicul lucernei, ofilirea și rugina lucernei.

Modalitatea de păstrare a lucernei în urma recoltării este însilozarea. Aceasta trebuie făcută în condiții ferite de razele soarelui și umezeală, în spații ce asigură o bună circulație a aerului.